Dag 4 Cultuur leren kennen en de geschiedenis.
We moesten vandaag vroeg op, want er zou een gids komen om 9 uur. In Turkije zijn ze dan altijd later dan de tijd die je zegt. Het was een Turkse man die heel goed Nederlands sprak en heel erg zijn best deed. Hij vertelde ook op een heel leuke manier.
Als eerste gingen we naar de Blauwe Moskee. Deze heet zo vanwege de blauwe versieringen van tegeltjes in de moskee. Dit is een bidplek voor mensen in Turkije die Islamitisch zijn. Ze bidden daar of thuis 5 keer per dag. De moskee was heel erg groot. We moesten een doek dragen over onze schouders. En je moest een lange broek of rok aan. Er kwamen ook veel toeristen, dus uit respect voor de islamitische mensen hou je je aan de regels van de islamitische cultuur. We hebben vooral rondgekeken. Het was er heel druk.
Daarna zijn we naar de Aya Sofia geweest. Dit is een kerk geweest, daarna een moskee geworden en is nu een museum. Het was daar heel druk. Er kwamen vooral veel toeristen. We kregen allemaal een oortje en de reisgids had een microfoon/ zendertje. Hij vertelde heel veel! In de Aya Sofia kon je ook een wens doen. Er zat een gat in een pilaar, daar moest je je duim in doen. En je moest je duim één keer helemaal ronddraaien en je wens doen. Er stond een hele lange rij dus dit hebben we niet gedaan.
Daarna zijn we naar een ondergronds waterreservoir gegaan. Daar werd water opgeslagen voor het paleis van de sultan. Het was er heel donker. En je zag er twee pilaren met hoofden van Goden.
We waren klaar met de bezichtingen. Onze reisgids heeft ons naar een goed restaurant geleid om te lunchen. Want we hadden wel honger gekregen. Daarna heeft hij ons naar de Grote Bazaar gebracht. Daar waren wel 4000 kraampjes en winkels. Maar daar zijn de winkels en kraampjes wel wat smaller. Toch bleef het een doolhof.
Ik lag uiteindelijk om half 5 in bed.
Om8uur hadden we afgesproken om bij het hotel te verzamelen. We wilden eens gaan feesten, dus zijn we vertrokken naar Taksim. Natuurlijk hebben we daar eerst gegeten. Het was een heel lange straat met allemaal moderne winkels. Nog meer dan in Maastricht!